Skip to main content

Verminderen geluidshinder

Beschrijving​

Stedelijk groen biedt de mogelijkheid om maatregelen te treffen om geluidshinder te reduceren. Zo werd in het verleden in detail bekeken op welke manier bomenrijen de efficiëntie van een geluidsscherm kunnen verbeteren bij wind, en hoe dit geoptimaliseerd kan worden naar soortkeuze en kruinvorm. Het gebruik van groendaken om een stille zijde te creëren rond een woning, wat een belangrijk aspect is m.b.t. geluidshinderreductie en beperking van slaapverstoring in de stedelijke omgeving, is een andere onderzoekslijn. Verder werd in detail gekeken hoe een klassieke (smalle) bomengordel zou moeten ontworpen worden om significante geluidsreductie te verkrijgen. Nieuwe simulatietechnieken duiden aan dat bij een goed ontwerp geluidsreductie wel degelijk mogelijk is. Ook werden recent studies verricht naar een optimale natuurlijke berm als geluidsreducerende oplossing, zowel wat betreft begroeiing als profielvorm.

In het kader van het HOSANNA project ("HOlistic and Sustainable Abatement of Noise by optimized combinations of Natural and Artificial means", EU FP7 project, 2009-2012), dat specifiek handelde rond het gebruik van vegetatie/groene oplossingen om geluidsproblemen te beperken, werd heel wat ervaring opgebouwd door Universiteit Gent. ï‚® Literatuuroverzicht effecten van groenmaatregelen. Voor verschillende groenmaatregelen wordt een overzicht gegeven van de bevindingen in de literatuur. Deze bevindingen zijn gebruikt/verwerkt in een kennistabel.

a) Dakoppervlakken

Het geluidsreducerende effect van een groendak hangt af van het soort substraat dat gebruikt wordt. Op basis van de huidige literatuur is er onvoldoende kennis m.b.t. verschillende substraattypes (gebroken bakstenen, vulkanisch materiaal, rubber-kruimels, enz.) en wat de impact hiervan is op geluidsgolven die over een groendak diffracteren. Maar vanuit onderzoek m.b.t. het akoestisch gedrag van (poreuze) materialen blijkt heel wat variatie mogelijk, en dit geldt vermoedelijk ook voor de samenstelling van het substraat van groendaken (Van Renterghem, 2008; Van Renterghem, 2009; Van Renterghem, 2014). Dit geluidsreducerende effect van een groendak hangt sterk af van de dakvorm, bij een zadeldak/gebogen dakoppervlak is er meer winst te halen door het plaatsen van een groendak dan bij een plat dak. Een van de redenen is dat een hard zadeldak voor minder afscherming zorgt dan een hard plat dak (op voorwaarde dat het interne volume identiek is). Dit hangt bovendien af van de straatconfiguratie (bijv. street canyon) en afmetingen. Een belangrijke voorwaarde waarop een groendak nuttig kan zijn is dat het dominante geluidspad moet interageren met het groendak. Een groendak zal daarom weinig nut hebben bij open bebouwing, aangezien het geluid dan in hoofdzaak rond het gebouw zal propageren en niet over het dak. Een groendak op een uitbouw van een woning (aan de straatzijde) is steeds nuttig om een voorgevel stil te krijgen. Dit hangt voor een stuk af van de specifieke configuratie van het gebouw en bron-ontvangerafstand. Een groendak zal nuttiger zijn in een zogenaamde street canyon dan bij individuele huizenrijen. In dit laatste geval is er typisch reeds een sterke afscherming door het gebouw zelf bij propagatie van geluid naar de achterzijde van de woning. In een street canyon zullen door de talrijke reflecties op de gevels toch nog relatieve hoge niveaus waargenomen worden aan de achterzijde van een woning.

b) Grondoppervlakken

Introductie van poreuze oppervlakken is in theorie een positieve maatregel m.b.t. geluidsreductie (Attenborough, 2012; Attenborough, 2011; Attenborough, 2006; Attenborough, 2000; Horoshenkov,2006). Het effect zal er in sterke mate van afhangen waar de verharding zich precies bevindt tussen bron/weg en ontvanger, de afstand tussen bron en ontvanger, de breedte van het poreuze oppervlak en de hoogte van zowel de ontvanger en bron. Een ontvanger op grote hoogte zal nauwelijks een effect waarnemen bij het wijzigen van het type oppervlak. Het is moeilijk om dit te veralgemenen in cijfers. Wanneer de materiaaleigenschappen gekend zijn van de verharding is het mogelijk om hier inschattingen van te maken.

Er wordt verondersteld dat de grondoppervlakken (bijv. kasseien of kiezels) niet gebruikt worden als wegdek voor gemotoriseerde voertuigen. Enkel het effect van geluid dat elders ontstaat en hierover propageert wordt meegenomen. Oneffen kasseien zorgen bijvoorbeeld voor een meer verstrooiende bodem, maar dit effect wordt gecompenseerd door het feit dat dit een akoestisch hard oppervlak is (dus netto wordt een nuleffect verwacht). Kasseien als straatbedekking (niet beschouwd) zou dan weer zorgen voor een significant verhoogde emissie door sterke impacten tussen band en wegdek. Voor wat betreft granulaire materialen (grind, steenslag, zand e.d.) zijn er zeer sterke verschillen mogelijk. Porositeit, de zeefkarakteristiek, vorm van de steentjes en laagdikte zijn voorbeelden van belangrijke parameters. Enkel al het verschil tussen ruw en fijn zand is uitgesproken (waarbij ruw zand de betere optie is).

c) Vochtige en natte bodems

Een natte bodem zorgt ervoor dat geluid niet in de bodem kan dringen en hierdoor gaat het grondeffect grotendeels verloren. Kunstmatige wateroppervlakken werken als een perfecte spiegel voor geluidsgolven en zorgen bij alle geluidsfrequenties voor constructieve interferentie dus stijging van de geluidsniveaus.

Een mogelijk positief effect is het reliëfaspect, dat kan zorgen voor een (zeer) beperkte geluidsreductie. Bij kleine waterstructuren met een verdieping in het landschap werd daarom voor een nul-effect gekozen (bijv. greppel). Bij grote waterstructuren wordt er een duidelijk negatief effect verwacht.

d) Bomen

Voor een groep bomen zijn het grondvlak ("basal area", procentuele inname van de stamdoorsnedes bij loodrechte projectie op de bodem) en de breedte van de bomengroep de relevante parameters. Het grondvlak houdt zowel rekening met stamomtrek als dichtheid. Hoe groter het grondvlak, hoe sterker de afscherming. Bij een niet-geoptimaliseerde aanplanting is het grondvlak typisch beperkt (< 100 m2/ha). Bij een bos is dit nog kleiner maar is de breedte dan weer groot. Bij beperktere breedte van aanplantingen van bomen zijn toch relatief hoge waarden mogelijk wanneer naar maximale dichtheden wordt gegaan (Van Renterghem, 2013; Van Renterghem, 2012; Van Renterghem, 2008; Nilsson, 2014; Fang, 2003; Wunderli, 2009; Depauw, 2013).

Een enkele bomenrij heeft een licht negatief effect voor ontvangers die zich onder de boomkruin bevinden (neerwaartse verstrooiing), een licht positief effect in een street canyon voor de gevelbelasting op hogere verdiepingen (in geval van voldoende propagatie doorheen de kruinmassa). Bovendien heeft dit een licht positief effect voor ontvangers in een naburige street canyon. Daarom wordt netto een klein positief effect aangenomen maar dit geldt dus niet voor elke waarnemer (Lyon,1977; Jang, 2013).

e) Struiken en hagen

Struiken hebben vooral een positief effect op hogere frequenties gezien het gehalte houtige bestanddelen beperkt is. Significante reductie voor wegverkeerslawaai is daarom moeilijk, tenzij de struikenlaag zeer dicht is zoals bijvoorbeeld bij een haag. Inclusief een stukje bodemeffect blijft dit echter beperkt tot maximum 3 dBA volgens een reeks metingen (Defrance, 2013; Van Renterghem, 2014; Horoshenkov, 2013).

Perceptie-effecten van groenmaatregelen​

De audio-visuele interactie kan behoorlijk sterk zijn bij humane perceptie (Watts, 1999; Viollon, 2002; Desiere, 2013; Van Renterghem, 2015; Li, 2010; Yang, 2011). Groen en vegetatie blijken hier positief te zijn. Een persoon die blootgesteld is aan hetzelfde (fysisch) geluidsniveau zal zich minder gehinderd voelen wanneer er daadwerkelijk zicht op vegetatie is (niet-zichtbaar buurtgroen is vermoedelijk onvoldoende). Goede cijfers hier rond zijn niet beschikbaar, alhoewel er recent vernieuwde interesse is in dit effect. Op basis van een recente masterthesis aan de UGent (Onderzoeksgroep Akoestiek) blijkt de equivalente geluidsreductie tot maximum 3 dBA te bedragen (via luistertesten in labo). Een voorzichtige schatting van 1.5 dBA werd daarom toegepast in de huidige lijst, en enkel voor opstaande vegetatie. Het effect van zicht op bijv. een (gras)gazon is niet gekend.

Het "stille zijde effect" is toepasbaar op de groenmaatregel dakbedekking. Wanneer door een groendak een stille zijde wordt gecreëerd (natuurlijk afhankelijk van de originele toestand) kan een perceptie-bonus toegekend worden (Gidlöf-Gunnarsson, 2010; Öhrström, 2006; de Kluizenaar, 2011; Van Renterghem, 2012). Op basis van enquetes komt dit overeen met een geluidsreductie (aan de sterkst geluidsbelaste zijde van de woning) met 5 dBA. Aangezien een stille zijde reeds aanwezig kan zijn door de gebouwconfiguratie op zich (zonder dakabsorptie), wordt gewerkt met een equivalente reductie van 2.5 dBA.

Benodigde informatie:
  • Type groenvorm
  • Aantal woningen beïnvloed door potentiële groenmaatregel: bepaal het aantal woningen die binnen de geluidscontouren liggen waarbij de groenvormen mogelijk dienst doen als buffer tussen de geluidsbron en de woning. Enkel de woningen die minimaal een hoek van 140° vormen met het studiegebied t.o.v. de geluidsbron hebben baat bij de geluidsbuffering (vuistregel bij geluidsschermen) (zie illustratie)
  • Aantal woningen met dakgroen of gevelgroen: bepaal het aantal woningen dat potentieel gehinderd wordt door een geluidsbron en een groendak of groene gevel heeft/krijgt.
  • Aantal dB(A) bij de woningen in de huidige situatie: zelf gemeten geluidsniveau ter hoogte van woningen of geluidsniveau bepaald via geluidskaarten. <http://www.lne.be/themas/hinder-en-risicos/geluidshinder/Geluidskaarten.>

Invloed vegetatie op luchtkwaliteit

Kwalitatieve waardering​

Op basis van het literatuuroverzicht hierboven en expert judgement is in een kwalitatieve score per groenvorm samengesteld. Deze score varieert van -1 (negatief effect voor bepaalde groen/blauwvormen) tot +10. De score geeft het gemiddeld potentieel voor reductie van geluid van de groenvorm weer en houdt geen rekening met de lokale omstandigheden.

Kwantitatieve waardering​

Voor de kwantitatieve berekening worden de kwalitatieve scores omgevormd tot een verandering in het aantal dB(A) waaraan de ontvanger is blootgesteld. Ook hier wordt slechts beperkt rekening gehouden met lokale omstandigheden.

De totale impact op het geluidsniveau wordt dan bepaald in functie van het bestaande geluidsniveau. Dit kan afgeleid worden uit beschikbare geluidskaarten (voor wegverkeer van gewestwegen: (http://www.lne.be/themas/hinder-en-risicos/geluidshinder/Geluidskaarten), ook een aantal steden hebben specifieke geluidskaarten. Voor de lage schatting hanteren we de ondergrens van de klasse van het bestaand achtergrondniveau in combinatie met de lage schatting voor het effect van de vegetatie . Voor de hoge schatting hanteren we de bovengrens van de klasse van het bestaand achtergrondniveau in combinatie met de hoge schatting voor het effect van vegetatie.

Indien u cijfers van de geluidskaarten gebruikt om het geluidseffect te meten van het verwijderen van groenvegetatie zou u moeten vertrekken van de aangegeven dB(A) op de kaart verminderd met de berekende impact van de groenvegetatie als huidige situatie. De cijfers op de geluidskaart zijn dan de toekomstige situatie (een toename van het geluidsdrukniveau) omdat op de geluidskaarten in de modellering geen rekening is gehouden met de vegetatie. In de webtool natuurwaardeverkenner is hier rekening mee gehouden in de berekeningen en vult u enkel de cijfers van de geluidskaarten in.

Monetaire waardering​

Om geluidshinder te waarderen, bouwen we voort op studies met de hedonische prijzenmethode. Deze studies tonen aan dat de waarde van huizen afneemt als de geluidshinder toeneemt (den Boer et al. 2008; RA 2006; Franck et al. 2013; Franck et al. 2014). De meerprijs die de koper wil betalen voor een huis in een stiller gebied, is een indicator van de bijkomende monetaire waarde die hij hierdoor krijgt. We gebruiken de meest recente studies voor Vlaanderen (Franck et al. 2014).

We werken met de gemiddelde woningprijs in Vlaanderen. In het Vlaamse Gewest werd in 2014 voor een woning gemiddeld 240 000€ betaald (Statbel 2019). Dit cijfer rekenen we om naar een jaarlijks effect. Als we uitgaan van een discontovoet van 4 % en een tijdshorizon van 50 jaar, is de gemiddelde waarde voor een woning 11 172 €/jaar.

Formule: gemiddelde waarde van een woning per jaar x % reductie berekend x aantal woningen.

Merk op:

Deze dienst is momenteel niet opgenomen in de tool.

Bronnen​

Attenborough, K., Bashir, I., Taherzadeh, S. (2011) Outdoor ground impedance models, J Acoust Soc Am, 129, 2806-2819.

Attenborough, K., Horoshenkov, K., Li, K.M. (2006) Predicting outdoor sound, Taylor and Francis.

Attenborough, K., Taherzadeh, S., Bashir, I. (2012) Predicted effects of porous surfaces, FP7 HOSANNA Deliverable 4.5.

Attenborough, K., Waters-Fuller, T., Li, K.M., Lines, J.A. (2000) Acoustical Properties of Farmland, J. Agric. Eng Res., 76, 183-195.

Busch, T., Hodgson, M., Wakefield, C. (2003) Scale-model study of the effectiveness of highway noise barriers. J Acoust Soc Am, 114:1947-54.

de Kluizenaar, Y., Salomons, E., Janssen, S., van Lenthe, F., Vos, H., Zhou, H., Miedema, H., Mackenbach, J. (2011) Urban road traffic noise and annoyance: The effect of a quiet façade, Journal of the Acoustical Society of America, 130, 1936–1942.

Defrance, J., Barrière, N., Premat, E. (2002) Forest as a meteorological screen for traffic noise. Proceeding of the 9th International Congress on Sound and Vibration (ICSV9), Orlando.

Defrance, J., Jean, P., Koussa, F., Horoshenkov, K., Khan, A., Benkreira, H. (2013) Innovative barriers exploiting natural materials. Technical Report on "Application to innovations". Deliverable 2.3 of HOSANNA, Collaborative project under the Seventh Framework Programme, Theme 7, Sustainable Surface Transport

Depauw, L., Verheyen, K., Van Renterghem, T. (2013) Het belang van houtige vegetatiestroken voor de reductie van verkeersgeluid, BOSrevue 46, okt-dec. 2013.

Desiere, M. (2013). Invloed van het visuele aspect van vegetatie op de ervaren geluidshinder. Masterproef voorgedragen tot het behalen van de graad van Master na Master in de Milieusanering en het Milieubeheer. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent. 60p.

Ding, L., Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2011) Estimating the effect of semi-transparent low-height road traffic noise barriers with Ultra Weak Variational Formulation. Acta Acust United Ac, 97, 391-402.

Fang, C., Ling, D. (2003) Investigation of the noise reduction provided by tree belts. Landscape Urban Plan, 63, 187-195.

Franck et al.

Gidlöf-Gunnarsson, A., Öhrström, E. (2010) Attractive "quiet" courtyards: A potential modifier of urban residents' responses to road traffic noise?, Int. J. Environ. Res. Public Health, 7, 3359–3375.

Horoshenkov, K.V., Khan, A., Benkreira, H. (2013) Acoustic properties of low growing plants, J Acoust Soc Am., 133, 5, 2554-2565.

Horoshenkov, K., Mohamed, M. (2006) Experimental investigation of the effects of water saturation on the acoustic admittance of sandy soils, Journal of the Acoustical Society of America, 120, 1910-1921.

Jang, H.S. (2013), Traffic noise reduction using vegetation in a 1:10 urban scale model, Proceedings of the 42nd international congress and exposition on noise control engineering (Internoise 2013), Innsbruck, Austria.

Jean, P., Defrance, J. (2015) The modeling of sound propagation in rows of cylinders of infinite extend: application to thickets along roads, Acta Acustica united with Acustica, in press.

Li, H., Chau, C., Tang, S. (2010) Can surrounding greenery reduce noise annoyance at home? Sci Total Environ, 408, 4376–4384.

Lyon, R. (1977) Evaluating effects of vegetation on the acoustical environment by physical scale-modeling. Proceedings of the conference on metropolitan physical environment, USDA Forest service general technical report NE-2.

Nilsson, M., Bengtsson, J., Klaeboe, R. (2014) Environmental Methods for Transport Noise Reduction, ISBN 9780415675239.

Öhrström, E., Skånberg, A., Svensson, H., Gidlöf-Gunnarsson, A. (2006) Effects of road traffic noise and the benefit of access to quietness, Journal of Sound and Vibration, 295, 40–59.

Van Renterghem, T. (2014) Guidelines for optimizing road traffic noise shielding by non-deep tree belts, Ecological Engineering, 69, 276–286.

Van Renterghem, T., Attenborough, K., Maennel, M., Defrance, J., Horoshenkov, K., Kang, J., Bashir, I., Taherzadeh, S., Altreuther, B., Khan, A., Smyrnova, Y., Yang, H. (2014) Measured light vehicle noise reduction by hedges, Applied Acoustics, 78, p. 19-27.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2002) Effect of a row of trees behind noise barriers in wind, Acta Acustica united with Acustica, 88 (6), p. 869-878.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2008) Numerical evaluation of tree canopy shape near noise barriers to improve downwind shielding, Journal of the Acoustical Society of America, 123 (2), p. 648-657.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2008) Numerical evaluation of sound propagating over green roofs, Journal of Sound and Vibration, 317 (3-5), p. 781-799.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2009) Reducing the acoustical façade load from road traffic with green roofs, Building and Environment, 44 (5), p. 1081-1087, 2009.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2012) On the choice between walls and berms for road traffic noise shielding including wind effects, Landscape and Urban Planning, 105, p. 199-210.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2013) Designing canopies to improve downwind shielding at various barrier configurations at short and long distance, Proceedings of the 21th international congress on acoustics (ICA 2013), Montreal, Canada.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2014) Influence of rainfall on the noise shielding by a green roof, Building and Environment, 82, p. 1-8.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D. (2015) The effect of outdoor vegetation as seen from the dwelling's window on self-reported noise annoyance, Proceedings of the 10th European conference on noise control (Euronoise 2015), Maastricht, The Netherlands.

Van Renterghem, T., Botteldooren, D., Verheyen, K. (2012) Road traffic noise shielding by vegetation belts of limited depth, Journal of Sound and Vibration, 331, 2404-2425.

Van Renterghem, T., Hornikx, M., Forssen, J., Botteldooren, D. (2013) The potential of building envelope greening to achieve quietness, Building and Environment, 61, p. 34-44.

Van Renterghem, T., Hornikx, M., Smyrnova, Y., Jean, P., Kang, J., Botteldooren, D. (2012) Road traffic noise reduction by vegetated low noise barriers in urban streets. Proceedings of the 9th European conference on noise control (Euronoise 2012), Prague.

Viollon, S., Lavandier C., Drake, C. (2002) Influence of visual setting on sound ratings in an urban environment, Applied Acoustics, 63, 5, 493-511.

Wong, N., Tan, A., Tan, P., Chiang, K., Wong, N. (2010) Acoustics evaluation of vertical greenery systems for building walls, Build Environ, 45, 411–420.

Wunderli, M., Salomons, E. (2009) A model to predict the sound reflection from forests. Acta Acust United Ac, 95, 76-85.

Van Renterghem T, Botteldooren D. Focused study on the quiet side effect at dwellings highly exposed by road traffic noise. International Journal of Environmental Research and Public Health 2012;9:4292-4310.

Watts G., Linda Chinn and Nigel Godfrey (1999). The effects of vegetation on the perception of traffic noise. Applied Acoustics, 56: 39-56.

Yang, F., Bao, Z., Zhu, Z. (2011) An assessment of psychological noise reduction by landscape plants, Int J Environ Res Public Health, 8, 1032–1048.

Uitgangspunten​

  • Voor de kwalitatieve score wordt er vertrokken van het gemiddelde potentieel van de groenvorm voor de reductie van geluid. Er wordt geen rekening gehouden met de omvang van de groenvorm en de huishoudens die er baat bij houden. Hierdoor kunnen sommige scores contra-intuitief lijken.
  • Enkel geluidsbronnen waarvoor geluidskaarten bestaan of metingen bestaan, kunnen meegenomen worden in deze berekening (voornamelijk verkeer).
  • We gebruiken de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen, jaar 2019.
  • We nemen als uitgangspunt dat de invloed op de prijzen van woningen in een stiller gebied ook gelden voor effecten binnenhuis zonder dat de omgeving daarom stiller wordt.
  • Om een jaarlijkse baat te berekenen, veronderstellen we een discontovoet van 4% en een tijdshorizon van 50 jaar.

Te gebruiken cijfers​

Tabel: Kwalitatieve waardering lokale impact groenmaatregelen op geluidsreductie

HoofdcategorieënVerhardings- en groenmaatregelenGeluidsreductie perceptie (fysisch + psychologisch)
GroendakenExtensief groendak8
Semi-intensief groendak8
Intensief groendak8
VerhardingenGesloten verharding-1
Groene voegen, grasdallen en vergelijkbaar3
Half-verharding (grond, houtsnippers, gebroken fracties)3
Water en vochtige/natte groenvormenStilstaand water-1
Stromend water-1
Wadi, infiltratieveld, infiltratiestrook en vergelijkbaar1
Natte groenvormen (Oeverzone en plas-dras, wetlands )1
Open (droge) groenvormenNaakte bodem0
Bloemenweide en kruidachtigen6
Grasveld en perkplanten3
Heide6
Privé-tuinen6
Groene ruimte rond bedrijven en andere gebouwen6
Volkstuinen6
Andere agrarische vormen6
Struiken, hagen en houtkantenLoofhout, bladverliezend6
Naaldhout, groenblijvend7
Gemengd/onbekend6
BosLoofbos9
Naaldbos9
Gemengd bos9
Mantel- en zoomvegetatie (bosrand)4
Bomenrij /vrijstaande bomenLoofbomen4
Naaldbomen4
Gemengde bomen/onbekend4
Fruit4
Gevels en muren (m²)4
Bebouwde oppervlakte-1

(legende: 10 >=10 dBA; 8 >=5 en <10 dBA; 6 >=3 en <5 dBA; 4 >=1 en <3 dBA; 2 >0 en <1 dBA; 0 0 dBA; -1 < 0dBA

Tabel: Vertaling van kwalitatieve scores naar kwantitatieve daling geluid waaraan omwonenden worden blootgesteld

Kwalitatieve scoreLage schatting dB(A)Hoge schatting dB(A)
-10*-5*
000
100.5
20.51
312
423
534
645
757.5
87.510
91012.5
1012.515

*Negatieve waarde betekent een stijging

Tabel: Monetaire waardering: % waardevermindering van een woning per dB(A) geluidstoename

Blootstelling (dBA)Minimum (%)Maximum (%)
50 – 5400
55 – 690,60,9
> =701,51,9

Bron: extrapollatie van cijfers in Franck et al. 2014

De gemiddelde waarde voor een woning bedroeg in 2019 240 000 € of 11.172 €/jaar.

Een voorbeeld​

Veronderstel dat het huidige geluidsniveau 60 dBA is. Er wordt een groenvorm geplaatst tussen een geluidsbron en 5 gehinderde woningen. Stel dat de groenvorm 5 scoort in het remediëren van geluid. Dit leidt tot een vermindering van de blootstelling met lage schatting 3 dB(A) en hoge schatting 5 dB(A). Je bekomt een wijziging van de waarde van de woning tussen 1,8% (3 dB(A) x 0,6% ,laag) en 4,5% (5 dB(A) x 0,9%, hoog).

Dit percentage vermenigvuldig je met de gemiddelde woningprijs en het aantal woningen dat een verminderde blootstelling heeft.
Minimale schatting dienst: 1,8% x 11.172€/jaar.woning x 5 woningen=1005€/jaar
Maximale schatting dienst: 4,5% x 11 172€/jaar.woning x 5 woningen=2514€/jaar