Resultaten
Wat?
De Natuurwaardeverkenner geeft per ecosysteemdienst (indien methode beschikbaar):
- Een grafiek met score voor de huidige en toekomstige (scenario) levering van ecosysteemdiensten met daarbij het verschil tussen beiden. Deze score geeft weer hoe goed verschillende groen-blauwe maatregelen bijdragen aan de levering van een specifieke ecosysteemdienst. het verschil tussen huidige en toekomstige situatie geeft voor het gebied de grootte van de verandering weer.
- Een grafiek met de een score voor biodiversiteit. Deze score geeft aan hoe groenblauwe maatregelen in de toekomst de biodiversiteit kunnen doen toenemen in een verstedelijkte context.
- Een kwantificering in biofysische termen van de huidige en toekomstige levering van ecosysteemdiensten. Deze cijfers zeggen iets over de verandering in de levering van ecosysteemdiensten.
- Een kwantificering in euro's op basis van beschikbare economische waarderingscijfers. Deze cijfers geven het verschil in (gekende) economische waarde weer tussen het huidige en toekomstige scenario.
- Dashboard: de gekwantificeerde ecosysteemdiensten worden omgezet in beter te begrijpen indicatoren. Ze worden weergegeven op een printbaar dashboard.
Alle resultaten plus de gebruikte inputgegevens en kengetallen zijn ook downloadbaar in een csv-formaat of excel-formaat. Het Dashboard kan ook in pdf-formaat worden gedownload.
Hoe gebruiken?
De resultaten van de Natuurwaardeverkenner-stad geven een inzicht in de wijze waarop groen-blauwe maatregelen kunnen bijdragen aan het oplossen van een aantal uitdagingen die een gemeente of stad heeft. Ze mogen niet geïnterpreteerd worden als absolute reële waardes die daadwerkelijk geleverd worden. Ze zijn een inschatting van de levering van ecosystemen verbonden aan een onzekerheid. Ze houden slechts deels rekening met de specifieke locatie van deze maatregelen omdat informatie over bijvoorbeeld bodem, de ondergrondse ruimte e.d. meestal ontbreekt. Bovendien zal het ontwerp, correcte aanleg en soortkeuze ook een impact hebben op de mate dat de ecosysteemdiensten worden geleverd.
De resultaten zijn vooral bedoeld om een vergelijking te maken tussen verschillende maatregelen/ontwikkelscenario's als om de grootte-orde van de verschillende voordelen van groen-blauwe maatregelen binnen een gebied in kaart te brengen.
De handleiding en de webtool helpen om de sociaaleconomische baten van ecosystemen zichtbaar te maken. Ze bieden waarden die kunnen gebruikt worden in beslissingstools zoals een milieueffectenrapportage, een kosteneffectiviteitsanalyse, of een kosten-batenanalyse. Ze bieden een mogelijkheid om de indicatieve (positieve of negatieve) effecten op groene ruimte te beoordelen, en gebruiken daarbij methoden die voor vele potentiële gebruikers bruikbaar zijn. Ze kunnen helpen om bepaalde keuzes/investeringen voor groen-blauwe maatregelen te onderbouwen en om ontwerpen te versterken.
De resultaten geven slechts een deel weer van de ecosysteemdiensten die groenblauwe maatregelen leveren denken we maar aan belang van groen voor sociale cohesie, zich thuisvoelen... Daarom is het belangrijk om naast deze resultaten ook participatieve methoden in te zetten en uit te breiden met zowel kwalitatieve gegevens als informatie rond biodiversiteit.