Begrippenlijst
Anthropocentrische waarde
Een waarde dat iets heeft voor mensen and menselijke doelen.
Betalingsbereidheid
Het geld dat een individu wil betalen voor iets, vertelt ons iets over wat deze persoon wil opgeven aan andere goederen en diensten om dat ene goed of die ene dienst te verkrijgen. Het zegt iets over de waarde die de persoon hecht aan dat goed of die dienst.
Biodiversiteit
De verscheidenheid van het leven in al zijn vormen, combinaties en organisatieniveau's (bijvoorbeeld op genetisch vlak, op vlak van soorten en op vlak van ecosystemen)
Ecosysteem
Het geheel van biotische (levende) en abiotische (niet-levende) elementen die het samenleven van levende organismen in een bepaald gebied kenmerken.
Ecosysteemdiensten
De goederen en diensten geleverd door een ecosysteem die bijdragen tot voordelen (baten) voor de mens (Reid, 2006). Deze bestaan uit:
- Producerende diensten: De producten die uit ecosystemen worden verkregen, zoals bijvoorbeeld genetische bronnen, voedsel, vezels en grondstoffen zoals hout, riet, ....
- Regulerende diensten: De voordelen die worden verkregen uit de regulering van ecosysteemprocessen, waaronder bijvoorbeeld de regulering van klimaat, water en sommige menselijke ziekten.
- Culturele diensten: De immateriële geneugten die mensen putten uit ecosystemen door geestelijke verrijking, cognitieve ontwikkeling, recreatie en esthetische beleving.
- Ondersteunende diensten: Deze diensten zijn nodig voor de levering van alle bovenstaande diensten zoals bodemvorming, fotosynthese, voedselkringloop.
Gebruikswaarde
De waarde die mensen aan natuur ontenen door er zelf gebruik van te maken. Dit kan door direct gebruik zoals erin wandelen of watergebruik; maar ook indirect bijv. de zuivering van water, luchtkwaliteit
Habitatdiensten
Ecosysteemdiensten die het belang van ecosystemen onderstrepen als habitat voor migrerende soorten (bijv. kinderkamerfunctie) en als beschermer van de genetische diversiteit.
Instrumentele waarde
De waarde die aan iets gehecht wordt omdat het bijdraagt tot een bepaald doel bijv. sporten, kennis opdoen.
Intrinsieke waarde
Inherente waarde dat iets heeft, onafhankelijk van enige menselijke ervaring of evaluatie. Voor natuur is dit de inherente waarde dat zonder water en natuur geen leven op aarde mogelijk is.
Kostenbatenanalyse
Kosten en baten van een voorgenomen project/alternatieven worden zoveel mogelijk in geld gewaardeerd en vervolgens tegenover elkaar gezet om te analyseren of de kosten van dat project wel tegen de baten ervan opwegen en een rationele keuze te kunnen maken tussen alternatieven.
Kosteneffectiviteitsanalyse
Deze analyse vergelijkt de kosten en het probleemspecifieke effect van twee of meer interventies voor hetzelfde probleem.
Maatschappelijke Kostenbatenanalyse
In een Maatschappelijke Kosten-batenanalyse (MKBA) wordt omschreven welke consequenties bepaalde maatregelen hebben voor de welvaart van de samenleving. Naast direct economische voor- en nadelen wordt er ook gekeken naar zaken die niet direct in geld uit te drukken zijn, maar wel van belang kunnen zijn.
Niet-gebruikswaarde
De waarde die mensen aan natuur ontlenen zonder er zelf gebruik van te maken. Deze waarde bestaat uit de waarde die ze eraan ontlenen omdat het hen (optiewaarde) of toekomstige generaties (overdrachtswaarde) de optie biedt om er in de toekomst van gebruik te maken en de waarde omdat natuur een habitat biedt voor dieren en planten (bestaanswaarde).
Relationele waarde
De waarde die bijdragen aan gewenste relaties/verhoudingen tussen mensen en groepen en tussen de mens en natuur