Resultaten
De tool gaat nu aan het rekenen. Bij een groot aantal maatregelen kan dit even duren. U krijgt nu verschillende resultatenbladen.
U kan deze bekijken per maatregel of voor het volledige gebied. De culturele diensten zoals recreatie, waarde woningen en gezondheidseffecten worden enkel voor het volledige studiegebied berekend.
Het rapport bestaat uit 3 delen:
Kwalitatieve waardering​
De kwalitatieve waardering geeft per berekende ecosysteemdienst een score voor de huidige situatie en de toekomstige situatie voor de mate waarin de ecosysteemdienst wordt geleverd door het gebied. Deze score is gebaseerd op data voor Vlaanderen. Dus als een bepaald gebied laag scoort voor een dienst wil dat zeggen dat er elders in Vlaanderen gebieden zijn die veel beter op deze dienst scoren. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat de score iets zegt over de effectieve levering van een dienst maar niets over het potentieel van een gebied om deze dienst te leveren mits ingrepen. Zo kan een gebied een lage score hebben voor recreatie omdat het niet toegankelijk is maar wel zeer aantrekkelijk zijn voor recreatie als het wordt mogelijk gemaakt.
In ons voorbeeld is er niet veel houtproductie in het gebied. De functie om water te infiltreren is in het gebied dan weer wel bovengemiddeld aanwezig.
Daarnaast kan je het scenario (groen) vergelijken met de huidige situatie (blauw) of indien je meerdere scenario's hebt doorgerekend met alternatieve inrichtingen.
In ons voorbeeld zal bijv. recreatie sterk toenemen omdat in ons scenario bewegwijzerde paden worden voorzien met zitbanken, in een voorheen ontoegankelijk gebied. Voedselproductie die toch wel goed aanwezig is in het gebied, zal licht dalen omdat sommige landbouwgrond wordt bebost.
Voor sommige inrichtingen zal het landgebruik niet wijzigen maar zal wel de kwaliteit van de ecosystemen in het gebied toenemen. Omdat soms te eenzijdig wordt gefocust op de resultaten die uit de tool komen, werd op vraag van onze gebruikers een eenvoudige methode opgenomen om ook de Biologische waarde van het gebied in kaart te brengen. Deze is gebaseerd op de waardering die achter de Biologische Waarderingskaart (BWK) zit.
De scores geven weer hoe de biologische waarde wijzigt bij de ingrepen. De toekomstige waarde is ingeschat op basis van de gewenste ecosystemen.
Kwantitatieve waardering​
De kwantitatieve waardering berekent op basis van statistische functies de hoeveelheid die geleverd wordt van een bepaalde dienst. Afhankelijk van de dienst is deze levering uitgedrukt in een andere eenheid.
Zo zal de dienst koolstofopslag in ton C zijn uitgedrukt, de dienst recreatie in aantal bezoeken.
De cijfers geven een zekere grootte-orde aan maar mogen zeker niet als absolute cijfers worden gezien. Hiervoor zijn uitgebreidere modellen nodig. Het is vooral de bedoeling om de verschillende scenarios te vergelijken met elkaar. Ook verschillende gebieden kunnen zo met elkaar worden vergeleken.
In bovenstaand voorbeeld wisten we al dat waterinfiltratie een relatief belangrijke dienst is waarin weinig verandering optreedt. In de kwantitatieve waardering zien we dat die een heel klein beetje minder is doordat de aangeplante bomen meer water opnemen zodat het water niet kan infiltreren in de bodem.
Aangezien het gebied voorheen ontoegankelijk was neemt na de aanleg van de wandelpaden het aantal bezoeken aanzienlijk toe. We verwachten 31000 bezoeken per jaar. Hierbij zijn ook de dagelijkse bezoeken van mensen die bijvoorbeeld de hond uitlaten meegenomen. Door de bebossing zorgen we ervoor dat er toch een vierde minder grond erodeert. Dit zou, als er bewoning dichtbij ligt, modderstromen kunnen voorkomen. Lokaal zorgt dit ook voor minder bodemverlies.
Monetaire waardering​
De kwantitatieve waardering geeft voor elke ecosysteemdienst een andere eenheid. Voor sommige toepassingen maakt dit het moeilijk om verschillende scenario's/gebieden te vergelijken denken we maar aan een kosten-batenanalyse. Hierdoor worden positieve effecten van of negatieve effecten op natuur al wel eens aangeduid als een post memorie en dan ook buiten beschouwing gelaten in verdere discussies. Daarom kan het nuttig zijn om de waarde ook om te zetten in geldtermen.
Ook in sommige discussies waar veel met financiële gegevens wordt gesmeten, kan het soms nuttig zijn om de waarde van de geleverde diensten in geldtermen om te zetten.
We maken hier zowel gebruik van kengetallen als van statistische functies. Niet alle diensten kunnen uitgedrukt worden in geldtermen.
De som van het volledige scenario is niet noodzakelijk de som van alle diensten. Dit om dubbeltellingen (2 ecosysteemdiensten die dezelfde baten genereren) te vermijden.
In ons voorbeeld brengen de geplande inrichtingsplannen een bijkomende baat voor de maatschappij van 98 000 tot 118 000€ per jaar. Dit kan afgewogen worden tegen de kosten voor de aankoop van bijvoorbeeld de gronden, de werken en het plantgoed.
Dashboard​
Als u niet meteen thuis bent in de materie van ecosysteemdiensten en hun waardering, kunnen de cijfers die uit de Natuurwaardeverkenner komen, moeilijk te interpreteren zijn. Want is bijv. een stijging van 10 ton C per jaar nu veel of niet?
Om aan deze verzuchting tegemoet te komen, vertalen we de biofysische gegevens naar makkelijker te begrijpen indicatoren. Die worden weergegeven in een dashboard en ingedeeld naar wie deze impact ondervindt: maatschappij, gebruiker of eigenaar.
Zo leren we bijvoorbeeld dat de stijging van de koolstofopslag gelijk is aan de jaarlijkse uitstoot van koolstof van 3 personen in België.
De betalingsbereidheid voor meer bos op die locatie is 0.5€ per huishouden per jaar.
Alle resultaten downloaden​
Onderaan de pagina van het rapport en het dashboard ziet u volgende knoppen:
Hiermee kan u de informatie van uw scenario downloaden. In de excel of cvs vindt u niet alleen de resultaten terug maar krijgt u per dienst de gebruikte gegevens en een link naar een voorbeeld in de handleiding hoe de berekening juist gebeurt.
Zo blijft de tool geen black box en weet u precies wat er werd berekend.
Een voorbeeld voor afvang van fijn stof:
We werken nog verder om deze files te optimaliseren.
Ook het dashboard kan in excel, csv of PDF gedownload worden.